Vad är en traverskran?

En traverskran kallas oftast endast för travers och är en speciell typ av lyftkran som ofta går att hitta på industrier och liknande. Dessa kranar används, till skillnad från de lyftkranar man oftast ser och tänker på när man hör ordet, för att flytta saker från sida till sida i en jämn sidorörelse. Det gör att de går att använda till andra saker än de mer vanliga lyftkranarna.

Vem använder en traverskran?
Som nämnts i tidigare stycke finns traverskranar på olika fabriker och andra arbetsplatser där man behöver någon form av installerad maskin för att lyfta tunga saker. Man kan också använda traverskranen för att sätta fast andra typer av lyftanordningar och kombinera ett sidledes lyft med ett lyft uppifrån och ner, eller tvärtom. Traverskranar är mycket viktiga hjälpmedel vid lastarbete i kajer och på olika lagerterminaler där exempelvis tåg lastas fulla.

Traverskranens historia
Precis som alla andra uppfinningar och maskiner har traverskranen en historia och den härstammar från sista halvan av 1800-talet. Då industrialiseringen kom igång på riktigt blev efterfrågan på tekniska hjälpmedel och maskiner med ens mycket högre och allt från hushållsmaskiner till lyftkranar utvecklades och kom ut på en hungrig marknad. Ett företag i USA började tillverka denna typ av kran och den spreds med raketfart världen över och används än idag till liknande arbetsuppgifter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *